Ce facem cu medicamentele expirate?

ce-facem-cu-medicamentele-expirate

Pe lângă inevitabilele remedii pentru dureri de cap sau contra răcelii, dulapul cu medicamente găzduieşte şi o mulţime de alte pastile pe care le folosim când şi când sau le-am cumpărat la sfatul prietenilor şi n-am avut cu adevărat nevoie de ele. Cum nu le-am scos din cutie decât extrem de rar, descoperim că au expirat şi nu ştim dacă le mai putem folosi. Iar dacă totuşi e bine să le aruncăm, cum putem scăpa de ele?

Pentru a putea da un răspuns competent, primul lucru care trebuie verificat este cât timp sunt valabile medicamentele, informaţie pe care o putem regăsi în prospect sau pe ambalaj. În majoritatea cazurilor, acestea au un termen de valabilitate de 12 până la 24 de luni de la data fabricării, adică data până la care producătorul garantează că medicamentul respectiv va funcţiona la capacitatea optimă. Totuşi, asta nu înseamnă că, la o zi, o lună sau câteva luni de la data expirării, acesta îşi va pierde eficacitatea.

De fapt, părerea generală a medicilor este aceea că pastilele, cremele şi unguentele mai pot fi folosite şi la cel puţin o lună după data expirării (unii experţi măresc intervalul până la 6 luni). Lucrurile stau diferit însă în cazul siropurilor, cum ar fi cel de tuse, care au un termen de valabilitate de câteva zile de la deschiderea flaconului (din nou, tipărit în prospect). Aşadar, pentru a ne lămuri cât timp sunt bune medicamentele, primul pas este consultarea prospectului şi a informaţiilor de utilizare.

Pericolul pastilelor vechi

De precizat însă că o mare importanţă în eficienţa lor o au şi condiţiile de depozitare: temperatură, umiditate, lumină. Din acest punct de vedere, sertarul sau dulapul cu pastile nu oferă condiţii ideale, ba chiar, în funcţie de amplasarea lui (în baie sau la bucătărie), poate grăbi procesul de degradare a anumitor medicamente, în special cele biologice sau insulina. Un medicament degradat sau expirat va reacţiona în unul dintre următoarele moduri:

  • Eficienţă scăzută – în cel mai fericit caz, eficienţa lui va fi diminuată, ceea ce înseamnă că nu va mai funcţiona în modul aşteptat.
  • Zero eficacitate – nu la fel de fericit este cazul în care medicamentul nu mai funcţionează deloc, aşa încât administrarea lui va fi inutilă.
  • Efecte secundare – în situaţii mai grave, chiar dacă îşi produce totuşi efectul aşteptat, poate cauza efecte secundare nedorite: reacţii alergice, dureri gastrice, cefalee şi chiar îmbolnăviri.
  • Intoxicaţii grave – cel mai rău scenariu este acela în care medicamentul învechit produce reacţii alergice grave, ce necesită asistenţă medicală de urgenţă.

Având în vedere că nu putem şti exact în care categorie se va înscrie produsul pe care ezităm să-l aruncăm, un drum până la farmacie ne poate scuti de multe bătăi de cap. Orice farmacist ne va putea spune dacă e cazul sau nu să-l păstrăm, enumerând totodată posibilele riscuri la care ne expunem folosind un anume medicament după data expirării acestuia.

Unde le aruncăm?

Cel mai bun sfat rămâne însă să aruncaţi toate medicamentele care au trecut deja de termenul de valabilitate. O soluţie la îndemână pare să fie aruncarea lor direct în coşul de gunoi sau în vasul de toaletă, însă ambele opţiuni pot avea consecinţe grave şi, deci, nu sunt recomandabile. În prima variantă, apare pericolul de a fi înghiţite de către copii sau animale, lucru ce poate fi evitat dacă le ambalaţi în pungi individuale bine legate sau le camuflaţi sub altceva care să nu stârnească interesul nimănui (de exemplu, coji de cartofi).

În acelaşi timp, medicamentele aruncate în WC vor sfârşi prin a polua mediul în care sunt deversate, şi anume habitatele acvatice, unde acestea pot fi ajunge cu uşurinta din reţeaua de canalizare. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât staţiile de tratare a apei din ţară nu au acces la tehnologia necesară pentru a filtra substanţele medicamentoase din apele reziduale. Prin urmare, ele îşi fac drum în stratul freatic, în râuri şi în apele mării.

Ceea ce majoritatea oamenilor ignoră este faptul că substanţele chimice din compoziţia medicamentelor pot provoca schimbări hormonale, afectând organismele acvatice la nivel celular. Spre exemplu, pastilele pentru scăderea colesterolului pot încetini metabolismul şi creşterea peştilor, pe când antipsihoticele şi medicamentele contra anxietăţii pot avea un impact negativ asupra comportamentului, dezvoltării şi reproducerii acestora.

Soluţii responsabile

Atunci ce e de făcut? Deocamdată, în România au fost stabilite reglementări clare numai pentru producători şi farmacişti, care sunt obligaţi să predea medicamentele expirate sau degradate unor firme specializate, pentru a le distruge prin incinerare. Întrucât astfel de pastile se predau în baza unui proces-verbal şi sunt scăzute din gestiune, e foarte posibil ca farmaciştii să nu te poată ajuta cu medicamentele pe care le ai acasă.

O soluţie mai nimerită decât aruncarea lor la întâmplare este să predai pastilele vechi medicului de familie sau măcar să-i ceri sfatul referitor la cum poţi proceda cu ele. De asemenea, pentru a evita aglomerarea medicamentelor nefolosite în casă (şi, inevitabil, expirarea lor), este bine să cumperi produse farmaceutice doar atunci când ai nevoie de ele și doar atâtea câte îţi trebuie pentru tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>