Nu neglija cotul tenismenului

nu-neglija-cotul-tenismenului

Epicondilita este o inflamare a tendoanelor cotului. Aceasta poate fi de două feluri: epicondilită laterală, întâlnită şi cu denumirea de cotul tenismenului („cot de tenis”), şi epicondilită medială sau cotul jucătorului de golf, deosebirea dintre ele fiind că sunt afectaţi muşchi diferiţi ai cotului. Această afecţiune se întâlneşte mai ales la persoanele între 30-50 de ani, iar asta pentru că la cei mai tineri muşchii se refac mai repede după un antrenament solicitant.

Ce este cotul tenismenului?

Epicondilita laterală este o afecţiune dureroasă, care se manifestă prin inflamarea tendoanelor ce unesc muşchii antebraţului în exteriorul cotului. Aceasta se produce în urma traumatismelor de mică intesitate şi a suprasolicitării îndelungate a muşchilor de la cot. Deşi denumirea este sugestivă, cotul tenismenului nu se întâlneşte doar la cei care practică acest sport, ci apare la toţi cei care practică meserii în care tendoanele antebraţului sunt solicitate permament. Spre exemplu, pe lângă sportivi, mai pot suferi de această afecţiune şi pictorii, măcelarii, meşterii, grădinarii, cei care folosesc des calculatorul etc.
În cazul jocului de tenis, epicondilita laterală se manifestă la cei care nu au o poziţie corespunzătoare a corpului sau folosesc un echipament neadecvat. Din aceste considerente, cotul tenismenului nu apare la jucătorii de performanţă, ci la cei amatori, care joacă tenis folosind rachete prea grele pentru mâinile lor şi lovesc mingea din poziţii greşite.

Ce simptome prezintă şi cum o poţi trata?

Suferi de această afecţiune dacă simţi dureri cu 1-2 cm mai jos de zona osoasă de la exteriorul cotului (epicondilul lateral), dacă încheietura mâinii nu îţi permite să execuţi mişcări simple, dacă te doare atunci când îţi întinzi sau îndoi mâna ori atunci când execuţi mişcări de ridicare.Vestea bună este că poţi urma un tratament non-chirurgical. Astfel, pentru o perioadă de câteva luni trebuie să încetezi activitatea care a cauzat apariţia inflamaţiei şi să iei medicamente antiinflamatorii. De asemenea, este indicat să faci terapie fizică pentru întărirea muşchilor din antebraţ, dar şi să porţi o orteză.
Pe lângă aceste măsuri, poţi urma un tratament cu injecţii de corticosteroizi (hormoni endocrini), care răspund rapid la inflamaţii şi elimină durerea, însă trebuie evitată injectarea acestora direct în masa tendinoasă, deoarece în timp pot să apară ruperi ale tendonului.
În ultimă instanţă, dacă măsurile prezentate mai sus nu dau roade, nu îţi mai rămâne decât o opţiune: intervenţia chirurgicală. Operaţia pentru cotul tenismenului implică înlăturarea ţesutului inflamat şi înlocuirea acestuia cu unul sănătos.

Surse:
Drugs.com
Orthoworks Orthotics & Sports Medicine

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>